Ondskan är en film som är baserad på Jan Guillous självbiografiska roman. Filmen utspelar sig på 1950-talet och handlar om Erik Ponti som efter att ha blivit utslängd av sin tidigare skola börjar som student vid Stjärnsberg, ett internat där kamratuppfostran råder. Det innebär helt enkelt att de äldre eleverna härskar på skolan och ansvarar för all ordning av alla yngre elever. Erik är en av eleverna som inte följer reglerna, vilket leder till att dörren för våld och motvåld öppnas.

Erik blir nära vän med sin rumskamrat Pierre som är en av de mer försiktiga eleverna och håller sig helst gömd i bakgrunden.

Vid sidan av sina studier är Erik en vältränad simmare som vinner skolmästerskapet. Han är dessutom intresserad av köksflickan Marja. Dock är det förbjudet att umgås med kökspersonalen. De träffas i smyg och när sanningen kommer fram blir han utkastad ur skolan. Han tar då hjälp av en advokat för att få skolan att ta tillbaka relegeringen.

Det är en mycket intressant film som belönats med tre guldbaggar för bland annat bästa film. Den har även nominerats till en Oscar för bästa utländska film år 2004.

One Reply to “Ondskan”

  1. My brother suggested I might like this website He was totally right This post actually made my day You cannt imagine just how much time I had spent for this information Thanks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *