Merchandise kan på svenska kallas för styck- eller kringprodukter. Merchandise är de handelsvaror som tas fram utifrån ett varumärke, en fiktiv värld eller karaktär och säljs i kommersiellt syfte. Det här är något filmbranschen inte var sena med att haka på och idag har nästan varenda populär film merchandise som du kan handla. I det här inlägget går vi igenom några filmer som fått merchandise.

Harry Potter

Harry Potter är från början en bokserie skriven av J.K. Rowling. Men när böckerna fick filmadaptioner så började de ta fram mer merchandise. Det finns en hel del produkter med Harry Potter-tema. Om du vill ha Harry Potter saker så finns det garanterat en sak, ett plagg eller en inredningsdetalj på temat.

Star Wars

Den allra första Star Wars-filmen kom i slutet på 70-talet och det är en unik filmserie eftersom de fortfarande, så här 40 år senare spelar in nya filmer till serien. Star Wars är lite av en pionjär när det kommer till merchandise och har ett stort samlarvärde. Om du besitter Star Wars-saker från 70- och 80-talet finns det någon som kan tänka sig att betala en stor summa för dem.

Ghostbusters

En annan filmklassiker som har merchandise är Ghostbusters. Den första filmen kom år 1984 och vill du känna dig som en spökjägare i filmerna så finns det bland annat kläder med filmens logga.

Disney

Eftersom Disney har flera nöjesparker kommer det inte som en chock att de är duktiga på att ta fram kringprodukter från sina filmer och världar. Disney har merchandise som passar både barn och vuxna som många finner glädje i. Oavsett vilken Disneyfilm du gillar så finns det produkter du kan köpa och visa att du är ett stort fan av.

Marvel och DC

Marvel och DC är två av världens största medieproducenter som fokuserar på att producera filmer, tv-serier och seriealbum med superhjältetema. Det finns ungefär lika mycket merchandise som de har superhjältar och filmer. Du kan till exempel välja att ha din favoritsuperhjälte, eller fiende stående i din bokhylla i eller bära kläder med samma tema.

Sagan om ringen

Sagan om ringen är en bokserie som skrevs av J.R.R. Tolkien och trots att det har gått över 40 år sedan hans död så har Sagan om ringen hängivna fans. Likt Harry Potter så var det i samband med att filmerna kom som allt mer merchandise började att finnas till försäljning. Fans kan bära allt ifrån mantlar som liknar de karaktärerna bär i filmerna till att köpa replikor av ringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *