En stor del av alla som älskar komedier nämner i första hand amerikanska filmer. Vad det beror på är lite oklart men det kan vara på grund av det enorma antalet filmer som USA producerar varje år. Riktiga filmälskare däremot har inte missat alla filmer som kommer från andra länder, till exempel Storbritannien som har kommit ut med en rad oförglömliga komedier under åren. Några av dessa kommer här nedan.

Mr. Bean – den totala katastroffilmen

Alla som inte sett Mr. Bean har verkligen missat något. Det är en väldigt unik film med Rowan Atkinson i huvudrollen. Själva rollfiguren skapades redan år 1989 och började som en tv-serie. 1997 hade dock filmen Mr. Bean – Den totala katastroffilmen premiär.

Filmens handling

En välgörare skänker 50 miljoner dollar till ett galleri i Los Angeles för att de ska kunna återköpa Whistler’s Mother, ett konstverk, från Paris. Eftersom det är en unik upplevelse vill alla att det ska ske med stort firande. De bestämmer sig för att fråga efter den främste konstexperten från England, men britterna skickar istället sin mest hopplösa medarbetare Mr. Bean i ett försök att bli av med honom. David Langley, personen som har ansvar för avtäckningen av konstverket, erbjuder Mr. Bean att bo med honom och familjen under sitt besök. Familjen protesterar mot detta men det hjälper inte. Under hela filmens handling sker en rad med olyckor och katastrofer.

Monty Pythons galna värld

Monty Pythons galna värld hade premiär år 1975 och är skapad av Monty Python, vilket är det gemensamma namnet på skaparna. Filmen utspelar sig år 932 e.Kr och är löst baserat på legenden om Kung Arthur och riddarnas sökande efter en helig graal. I filmen finns det även en parodi på den trojanska hästen. Här består den av en stor kanin som alla huvudrollsinnehavare glömmer bort att gömma sig i.

Rosa Pantern-serien

Rosa Pantern är en serie av komedifilmer som handlar om en fransk klumpig och naiv poliskommissarie. Den första filmen hade premiär år 1963 med Peter Sellers i huvudrollen som kommissarie Clouseau. Det finns idag över 10 filmer i serien och Sellers spelade i de första sju. De senaste filmerna från 2000-talet har Steve Martin i huvudrollen.

Namnet på filmserien kommer från en diamant som är med i första filmen.

35 Replies to “Brittiska komedier”

 1. My brother suggested I might like this website He was totally right This post actually made my day You cannt imagine just how much time I had spent for this information Thanks

 2. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

 3. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

 4. Greetings, I do think your web site could possibly be having browser compatibility
  problems. When I take a look at your blog in Safari, it looks fine
  however when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping
  issues. I just wanted to provide you with a quick heads up!
  Other than that, excellent site!

 5. You ought to take part in a contest for one of the finest
  blogs online. I most certainly will highly recommend this blog!

 6. I really like what you guys are usually up too. This kind
  of clever work and reporting! Keep up the wonderful works guys I’ve included you guys to my personal blogroll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *